Pratite nas na Fejsbuku - i dalje smo aktivni!

Jan 26, 2012

Beyoncé kao univerzitetska tema izučavanja

Oličenje ženske snage i nezavisnosti: Da li Beyoncé treba smatrati i jednim od
pokretača društvenih promena? (Foto)
Predavač i doktorand na jednom od najstarijih američkih univerziteta - Rutgers, Kevin Allerd, koji vodi predavanje pod nazivom Politiziranje Beyoncé, kaže da ona doprinosi razvoju promene shvatanja o pitanjima rase, pola i seksualnosti.

Objašnjavajući da pojam politike ne treba uobičajeno shvatiti kada se govori o Queen B, Allerd kaže da ''ovo nije predavanje o političkom zalaganju Beyoncé ili o tome koliko je ona puta nastupila u toku vikenda inauguracije predsednika Obame''. Zapravo, muzika i karijera Beyoncé u određenom stepenu služe za proučavanje tema poput rasne, polne i seksualne politike u Americi. Allerd pronalazi sličnost između tematike Beyoncéinih spotova i tekstova pesama, i aktivnosti nekih članica feminističkog pokreta i boraca za ženska prava, poput bell hooks, Alice Walker i Sojourner Truth.

Allerd navodi:
Ona definitivno pomera granice. Dok drugi umetnici jednostavno objavljuju muziku, ona istovremeno stvara značajnu priču obuhvatajući svoj život, karijeru i ličnost.
Politiziranje Beyoncé proučava i Beyoncéinu ličnu kontrolu kada je u pitanju estetika i smelost njenih nastupa u ''obliku'' Sashe Fierce (da li je njena česta poluobnaženost osnaživačka ili stereotipska?). Diskusije na pomenutom predavanju često vode i do drugih umetnika, kao što su Billie Holiday, Nina Simone, Lady Gaga, Adele i Amy Winehouse.

Allerd, koji je i sam kantautor i vlasnik svoje nezavisne muzičke kuće, kaže da mu je muzika Beyoncé najviše privukla pažnju nakon objavljivanja njenog drugog solo albuma, B'Day, na kome zapaža pravi kvalitet tehničke produkcije albuma nad kojom je Bey imala potpunu kreativnu kontrolu:
On [album ''B'Day''] nije ''doteran'' kao njeni ostali albumi. Može se čak čuti njeno disanje u pesmama, što se obično obradi i izbaci. Pitao sam se: ''Zašto bi neko na taj način snimio svoj glas i pokušao da ga istakne?''.
 Izvor: Rutgers

No comments:

Post a Comment